Vaka sayısı 40 bini aştı: Yemen koleranın pençesinde

Vaka sayısı 40 bini aştı: Yemen koleranın pençesinde

Uzun senelerdir iç savaşın yıkıma uğrattığı Yemen’de sağlık hizmetlerindeki kriz sürerken, ülke genelinde bu senenin başından bu yana kolera vakalarında rekor artış olduğu kaydedildi. BM yetkilisi Griffiths’e göre, senenin ilk 5 ayında ortalama 40 bin olay ve 160 ölüm oldu.

Yemen'de ortalama 10 senedir süren savaş sebebiyle insani koşullar ve sağlık hizmeti açısından dünyanın en kötü krizlerinden biri yaşanmaya devam ediyor. Savaş sebebiyle ülkede birçok salgın hastalık yayılırken, yılbaşından bu yana kolera vakalarında da büyük oranda artış gözleniyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre Yemen'de sağlık tesislerinin yalnızca yüzde 51'i tam olarak çalışır durumda ve yüzde 36'sı sınırlı hizmet veriyor. Çalışan hastanelerin ortalama yüzde 29'unda da uzman doktor bulunmuyor.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths 13 Mayıs'ta BM Güvenlik Konseyinde Yemen'deki duruma ilişkin yaptığı bilgilendirmede, ülke genelinde kolera salgınının yayılmasından ciddi endişe duyduklarını belirterek, yılbaşından beri ortalama 40 bin olay ve 160 ölüm olduğunu belirtti.

2016'DAN BU YANA GÖRÜLEN EN BÜYÜK DALGA

Sağlık ve Nüfus Bakanlığı Taiz Ofisi Basın Sorumlusu Teysir es-Samii, AA muhabirine yaptığı açıklamada, koleranın son dönemde Taiz dahil pek çok şehirde arttığını ifade ederek, bunun 2016'da hastalığın yayılmasından bu yana görülen en büyük dalga olduğunu söyledi.

Yılbaşından bu yana yalnızca Taiz'de 820 olay kaydedildiğini, 12 kişinin vefat ettiğini belirten Samii, "2024 yılının başından bu yana çoğunluğu Husilerin kontrolü altındaki bölgelerde olmak üzere 30 binden fazla kolera vakası tespit edildi" dedi.

NÜFUSUN NEREDEYSE TAMAMI YARDIMA MUHTAÇ

Dünyanın en yoksul ülkeleri arasında yer alan Yemen'de ortalama 10 senedir süren iç savaş sebebiyle büyüyen insani kriz korkunç boyutlara ulaştı. Birleşmiş Milletler’e göre 30 milyon nüfuslu ülkenin 22 milyondan fazlası desteğe ve korumaya gereksinim duyuyor.

Ülkede temiz suya erişim sıkıntısı, yetersiz beslenme, ilaç ve tıbbi malzemedeki eksiklik gibi nedenler de kolera başta olmak üzere salgın hastalıklara davetiye çıkarıyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.