Türkiye'nin enflasyon beklentisi düşüyor: Türk halkı yıl sonu için umutlu

Koç Üniversitesi ve KONDA'nın ortak anketine göre, Türkiye'de hanehalkının senelik enflasyon beklentisi Mayıs ayında %113’e, yıl sonu enflasyon beklentisi ise %92’ye geriledi. Metropolde yaşayanlar ve emekliler en yüksek enflasyon beklentisine sahip gruplar arasında yer alıyor.
BERFU KARGI
Koç Üniversitesi ve KONDA Araştırma'nın ortaklaşa yürüttüğü Türkiye Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi'nin Mayıs 2024 neticeleri gösterildi. Ankete göre, hanehalkının enflasyon mevzusundaki beklentilerinde önemli bir gerilemeye işaret ediyor. 17-19 Mayıs tarihleri arasında meydana gelen anket, 74 ilde ve 1414 farklı mahallede yaşayan 2867 kişiyle yapılan telefon görüşmeleriyle toplandı.
YILLIK VE YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİLERİNDE DÜŞÜŞ
Hanehalkının senelik enflasyon beklentisi Mayıs ayında bir önceki aya göre 6 puan düşerek %113’e geriledi. Yıl sonu enflasyon beklentisi ise 4 puan azalarak %92 olarak kaydedildi. Bu, Mayıs-Aralık döneminde enflasyonda 21 puanlık bir düşüş beklendiğini gösteriyor. Ortalama senelik enflasyon beklentisi %113 iken, medyan değer %100 olarak belirlendi. Yıl sonu enflasyon tahmini için ise ortalama ve medyan değerler %92 ve %90 olarak açıklandı.
DEMOGRAFİK KIRILIMLAR VE BEKLENTİLER
Anketteki demografik verilere göre, enflasyon beklentileri yerleşim tipine, çalışma durumuna ve hanedeki kişi sayısına göre değişkenlik göstermektedir:
Yerleşim Tipine Göre: Kırdan metropol alanlarına doğru gidildikçe enflasyon beklentisi artıyor. Metropolde yaşayanlar, en yüksek enflasyon beklentisine sahip grup olarak öne çıkıyor.
Çalışma Durumuna Göre: En yüksek enflasyon beklentisi emekli grubunda gözlenirken, işsizler bu grubu takip ediyor. Bu gruplar, geçinme açısından en çok zorluk yaşayanlar arasında yer alıyor.
Hane Kişi Sayısına Göre: En yüksek enflasyon beklentisi 1-2 kişinin yaşadığı hanelerde görülüyor.
5 PUANLIK GERİLEME
Anket katılımcılarına, buzdolabı, elektronik eşya gibi dayanıklı tüketim mallarını almak için şu anın uygun bir zaman olup olmadığı sorulduğunda, geçen ay katılımcıların %92’si evet yanıtını verirken bu ay bu oran %85’e geriledi. Bu, ekonomik belirsizliklerin hanehalkları üzerinde yarattığı etkilerin devam ettiğini göstermektedir.
EKONOMİK BELİRSİZLİK VE GELECEĞE DAİR UMUTLAR
Anketin neticeleri, Türkiye’deki hanehalklarının enflasyon mevzusundaki endişelerinin devam ettiğini ama geleceğe dair umutların da yeşerdiğini göstermektedir. Özellikle son yıllarda Avrupa ülkelerinden sık sık vize reddi gelmesi ve uluslararası alanda yaşanan diplomatik problemler, Türkiye'nin iç piyasada da ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalmasına neden olmaktadır.
ARAŞTIRMANIN KÜNYESİ
Bu araştırma, Türkiye’nin 18 yaş üstü erişkin nüfusunun enflasyon beklentilerini ölçmek amacıyla tasarlanmış ve uygulanmıştır. Örneklem, ADNKS verilerine dayalı olarak mahalle ve köylerin nüfus büyüklükleri ve eğitim seviyeleri ile 14 Mayıs 2023 Genel Seçimleri sonuçlarına göre katmanlandırılarak hazırlanmıştır. Araştırmanın hata oranı, yüzde 95 güven aralığında +/- 1,83, yüzde 99 güven aralığında ise +/- 2,41 olarak belirlenmiştir.
Türkiye Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi (TEBA) Mayıs ayı neticeleri açıklandı. @kondaarastirma ortaklık ile hazırladığımız güncel #TEBA raporuna ve geçmiş aylara ait raporlara https://t.co/M9tsHrnHkZ
adresinden ulaşabilirsiniz.
Önceki aya göre gerek senelik gerekse yıl… pic.twitter.com/cpwDoMzgW9
— Selva Demiralp (@SelvaDemiralp) May 28, 2024
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.