TL mevduat oranı yükseliyor: KKM'de büyük çözülme

TL mevduat oranı yükseliyor: KKM'de büyük çözülme

Kur korumalı mevduatlardaki çözülme, döviz kurunda istikrarlı seyrin peşinden hız kazandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, kur korumalı mevduatlar 10 Mayıs haftasında 36,4 milyar TL azalarak 2,2 trilyon TL'nin altına düştü.

Son iki haftada kur korumalı mevduatlarda (KKM) görülen hızlı düşüş dikkat çekiyor. BDDK verilerine göre, KKM'ler 10 Mayıs haftasında 36,4 milyar TL azalarak 2,2 trilyon TL'nin altına geriledi. Bu düşüşle birlikte KKM'ler ortalama üç ayın en hızlı düşüşünü yaşamış oldu.

Son sekiz ayda Türk lirası mevduat oranı yüzde 44'e yükselirken, KKM'nin oranı yüzde 14'e geriledi.

3,4 TRİLYON TL İLE REKOR SEVİYEYE ULAŞMIŞTI

Kur korumalı mevduatlar, rekor seviyeye 3,4 trilyon TL ile ulaşmıştı. Ancak son gelişmelerle birlikte döviz mevduatlarında da düşüş gözlemlendi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 10 Mayıs haftasında 3,2 milyar dolar azalarak 172,6 milyar dolara geriledi.

1kapak-002.jpg

Parite etkisinden arındırıldığında ise bu düşüşün 4,3 milyar dolar olduğu görüldü.

Parite etkisinden arındırılmış verilere göre, gerçek kişilerin döviz mevduatında 2,2 milyar dolar, tüzel kişilerin döviz mevduatında ise 2,09 milyar dolarlık bir azalma yaşandı.

TL mevduat oranı yükseliyor: KKM'de büyük çözülme

TL mevduat oranı yükseliyor: KKM'de büyük çözülme

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.