Avrupa Birliği (AB), Türkiye’deki mülteci destek programları için sağladığı fonların bir kısmının iadesini talep etti, ama Türk Milli Eğitim Bakanlığı bu talebi reddetti.
Euronews'ta yer alan habere göre, AB'nin Türkiye'ye sağladığı 6 milyar euroluk mali yardımın kullanımı ve denetimi mevzusunda problemler yaşandığı, Avrupa Sayıştayı'nın (ECA) hazırladığı raporla gündeme geldi.
FON KULLANIMINDA USULSÜZLÜK İDDİALARI
ECA'nın raporuna göre, Türkiye'deki mültecilere yönelik kullanılan fonlarda ciddi usulsüzlükler ve yetersiz denetim sorunları bulunuyor. Özellikle eğitim sektöründe yapılan harcamaların etkinliği ve maliyetlerin makul olup olmadığı mevzusunda yeterli bilgi sağlanamamış. Rapor, projelerin maliyetlerinin AB tarafınca sistematik bir şekilde değerlendirilmediğini, benzer maliyetlerin karşılaştırılmadığını ve yararlanıcı başına maliyetin hesaplanmadığını ortaya koyuyor.
MEB'DEN İADE TALEBİNE RET
Avrupa Komisyonu, özellikle eğitim projelerinde tespit edilen usulsüzlükler sebebiyle, Türk Milli Eğitim Bakanlığı'ndan 8.4 milyon euronun iadesini talep etti. Ancak, Bakanlık bu talebi reddetti ve iade işlemi gerçekleşmedi. Rapor, öğretmenlerin sözleşmelerinin feshedilip yeniden işe alınmaları sürecinde hukuka aykırı olarak ödenen kıdem tazminatlarına dikkat çekiyor. Bu durum, AB'nin fonların nasıl geri alınacağı mevzusunda belirsizlik yarattı.
AB'DEN ELEŞTİRİLER VE TAVSİYELER
Avrupa Sayıştayı, Türkiye'deki mülteci destek programlarının genel olarak mültecilere ve ev sahibi topluluklara yardımcı olduğunu belirtse de, projelerin sürdürülebilirliği ve etki ölçümlemelerinde eksiklikler olduğunu vurguluyor. Rapor, AB Komisyonu’na maliyet değerlendirmelerini iyileştirmesi, eğitim verilerinin toplanmasını güçlendirmesi, projelerin etkisinin daha iyi ölçülmesi ve projelerin sürdürülebilirliğinin artırılması yönünde tavsiyelerde bulunuyor.