BM raportörlerinden tüm ülkelere çağrı: Filistin Devleti'ni tanıyın

BM raportörleri, 146 BM üyesi devletin yaptığı gibi "Filistin devletini tanımaları" yönünde tüm ülkelere çağrıda bulunmuş oldu. BM raportörleri, Filistin'in tanınmasına ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı. Açıklamada bu tanınmanın, Filistin halkının haklarının, onların...

BM raportörleri, İsrail tarafınca abluka altında olan Filistin'in tanınmasına ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı. Raportörler, tüm ülkelere, 146 BM üyesi devletin yaptığı gibi "Filistin devletini tanımaları" yönünde çağrıda bulunmuş oldu. Açıklamada, "Tüm ülkelerin, 146 BM üyesi ülkenin örneğini takip etmesi, Filistin devletini tanıması ve Gazze'de derhal ateşkes sağlamak için ellerindeki tüm siyasi ve diplomatik kaynakları kullanması gerekiyor." ifadeleri yer aldı.

Ayrıca açıklamada, bu tanınmanın, Filistin halkının haklarının, onların özgürlük ile bağımsızlığa yönelik mücadelelerinin ve çektikleri acılarının kabulü olduğu belirtildi.

Filistin'in var olma ve güvenlik içinde bir halk olarak özgürce gelişme yeteneği dahil kendi kaderini belirleme hakkına sahip olduğu vurgulanan açıklamada, "Bu, Gazze'de derhal ateşkes ilan edilmesi ve Refah'a daha fazla askeri saldırı yapılmaması ile başlayarak Filistin ve tüm Orta Doğu'da kalıcı barışın bir ön koşuludur." değerlendirmesinde bulunuldu.

İşgal altındaki Filistin topraklarının son olarak Norveç, İrlanda ve İspanya tarafından devlet olarak tanınmasının memnuniyetle karşılandığına dikkati çekilen açıklamada, 28 Mayıs itibarıyla Filistin'in, BM üyesi ülkelerin büyük çoğunluğu tarafından tanındığı belirtildi.

Açıklamada, "İki devletli çözüm hem Filistin hem de İsrail için barış ve güvenliğe giden uluslararası düzeyde kabul edilen tek yol olmaya devam ediyor. Bu, kuşaklar boyu süren şiddet ve kin döngülerinden bir çıkış yolu olmayı sürdürüyor." ifadeleri kullanıldı.

BM ÖZEL RAPORTÖRLERİ

BM özel raportörleri, "İnsan Hakları Konseyinin özel mekanizmaları" diye tanınan sürecin parçası olarak biliniyor.

BM İnsan Hakları sistemindeki bağımsız özel mekanizmalar, Konseyin belirli bir ülkenin durumunu veya dünyanın herhangi bir yerindeki tematik sorunları ele alan bağımsız bilgi toplama ve seyretme mekanizmaları olarak öne çıkıyor.

Kurumun bünyesinde bulunmayan özel mekanizmaların uzmanları, gönüllülük esasına göre ve bağımsız şekilde çalışmalarını yürütüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Beyrut'taki ABD Büyükelçiliğine silahlı saldırı
Kral Charles'ın portresinin bulunduğu banknotlar dolaşımda
Avrupa'da soykırım tepkisi sürüyor: Slovenya Filistin Devleti'ni resmen tanıdı
Hamas'tan İsrail ile anlaşma şartı: Gazze'de ateşkes olacak mı?
Biden'dan tutarsız açıklama: Netanyahu savaşı siyasi amaçlar için kullanıyor