Meksika'da değişim mümkün mü?: İlk kez bir kadın tarafınca yönetilmeye çok yakın

Meksika, ilk defa bir kadın tarafınca yönetilmeye çok yakın. Pazar günü yapılacak başkanlık seçimlerinde, kamuoyu yoklamalarına göre yarışı önde götüren iki isim de kadın. Bu seçim ülkedeki değişimin habercisi gibi görünse de kadına karşı şiddet problemi ve cinsiyet eşitsizliği...
Meksika'da yapılacak başkanlık seçimlerinde önde giden iki aday da kadın. Claudia Sheinbaum ve Xóchitl Gálvez, Meksika toplumunda değişimin bir işareti olarak yorumlanıyor.
Claudia Sheinbaum, yarışta önde gözükürken ikinci sırada bir başka kadın aday Xóchitl Gálvez geliyor. Ancak üçüncü sırada ve gerilerde bir erkek aday var.
BBC Türkçe'de yer alan habere göre, iktidardaki Morena partisinin adayı olan Sheinbaum, yarışı önde götüren iki ismin de kadın olmasının Meksika toplumunda bir şeylerin değiştiğinin göstergesi olarak yorumluyor.
Mexico City’nin eski belediye başkanı olan Sheinbaum, “Meksika senelerdir maço bir ülke olarak biliniyordu. Ancak şimdi yönetimde daha çok kadın var. Bir kadının başkan olacağını görmüş olduğu için heyecanlanan genç kızları görüyorum. Bu hem kadınlar hem de erkekler için kültürel değişimin bir işaretidir” diyor.
Meksika, kadına karşı şiddetin yaygın olduğu bir ülke. Her gün 11 kadın öldürülüyor.
Sheinbaum, “derin toplumsal değişimlerin bir gecede olmayacağını” vurgulayarak ülkesinin kadına karşı şiddet mevzusunda alması gereken uzun bir yolun olduğunu kabul ediyor.
Kampanyası süresince akıl hocası ve ülkenin lideri olan Andrés Manuel López Obrador’ın izinden gideceğini belirten Sheinbaum, seçilmesi halinde ülke tarihindeki önemli virajlardan birini almış olacak.
López Obrador, emeklilik maaşı ve öğrenci bursları gibi mevzularda çok sayıda sosyal reform gerçekleştirdi.
Politikaları geniş bir destek görmüş olduğu için muhalifleri bile bu politikaların geri alınmayacağı mevzusunda söz vermek zorunda kaldı.
Muhafazakarların başkan adayı olan Xóchitl Gálvez ise López Obrador’un bir popülist, Sheinbaum’ın ise bir “kukla” olduğunu iddia ediyor.
Gálvez ayrıca hükümeti yaptığı harcamalar yüzünden eleştiriyor ve sosyal yardımların adaletsiz dağıtıldığını öne sürüyor.
Güney Amerika’da Brezilya, Şili ve Arjantin kadın liderler tarafınca yönetildi; ama bu Meksika için şu ana kadar gerçekleşmedi.
Ülkenin yüzleşmesi gereken bir diğer zorluk ise onlarca senedir süren cinsiyet eşitsizliği, kadına karşı şiddet ve erkek egemen kültüre karşı mücadele etmek olacak.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.