Kesintiler başladı! Su zengini Kolombiya’da kuraklık tehlikesi

Güney Amerika’nın en geniş su rezervlerine sahip ülkelerinden Kolombiya’da yetersiz yağış ve bilinçsiz su tüketimi gibi nedenlerden kuraklık yaşandığı kaydedilirken, yetkililerin ülke genelinde su kesintilerine başladığı bildirildi.
Son yılların sıcaklık rekorlarının kırıldığı Kolombiya’da nehirlerin debisi hızla düşerken, barajlardaki su seviyesi de önemli ölçüde azaldı. Kuraklık sebebiyle başta başkent Bogota'da olmak üzere birçok kentte mecburi su kesintisine giden yerel yönetimler, bilinçsiz su kullanımının önüne geçmek için bazı yaptırımlar açıkladı.
Ölçümlerde, su seviyesinin ortalama yüzde 18'e gerilemesinin peşinden harekete geçen yetkililer, şebekelere kısıtlı su verilmesinin yanı sıra belli bir tüketimin üzerine çıkan abonelere de farklı tarife uygulanacağını duyurdu.
‘DOĞAL AFET’ İLAN EDİLDİ
Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, şiddetli kuraklığın mahsulleri, balıkçılığı ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliğini tehdit ettiğini belirterek, "doğal afet" ilan etmek zorunda kaldıklarını duyurdu.
Çevre, Maden ve Enerji bakanlıkları ile Ulusal Risk Yönetim Birimi’nin oluşturduğu Birleşik Komuta Merkezi (PMU), ülkedeki hidroelektrik santralleri ile su rezervlerini anlık takip edecek.
BAZI KENTLERDE ‘SU GÖÇÜ’
Medellin, Cali, Santa Marta, Barranquilla ve Cartagena gibi önemli kentlerin belediye başkanları su tasarrufu çağrısında bulunmuş oldu. Ülkenin kuzeyindeki La Guajira bölgesi de çöl sıcaklıklarıyla boğuşuyor. Bölgedeki su borularının eksikliği, şehir sakinlerini göçe zorluyor.
Latin Amerika'nın en büyük enerji ihracatçılarından Kolombiya, hidroelektrik santrallerindeki su yetersizliği sebebiyle Ekvador'a enerji satışını durdurmak zorunda kaldı.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.