'IMF gelse dövizin değeri nereye kadar düşer?'

'IMF gelse dövizin değeri nereye kadar düşer?'

Döviz kurunun rekor üstüne rekor kırmasıyla TL’nin yaşadığı kayıp sonrası Türkiye ekonomisinde IMF tartışmaları yeniden duyulmaya başlandı.

AKP iktidarı her seferinde bu konuda kararlı olduklarını IMF’ye gitmeyecekleri dile getiriyor. 

Peki 'IMF gelse dövizin değeri nereye kadar düşer?'

Karar’dan Mehmet Ali Verçin bugünkü köşesinde bu soruyu başlığına alarak konuyu irdeliyor. 

"Aklımızda iki seçenekli tek bir soru var: Kurlar ne kadar daha yükselebilir ve hangi seviyeye kadar yükselirse yükselsin, gelecekte, mesela IMF gibi bir kurumla işbirliği yapıldığında, kurlar düşebilir mi; düşerse niçin düşer ve hangi seviyeye kadar düşer?” diyen Verçin devam ediyor:  

"Kolay anlaşılması için bu analizde sadece iki parametreyi kullanacağım. Reel efektif döviz kuru ve enflasyon artış oranı. 

Bu iki parametreyle dövizin “reel fiyat”ını, kurgusal bir tahmin olarak belirleyebiliriz fakat özde bu çalışma fikir vermek amaçlıdır. 

En basit yöntem geçmişteki bir kur seviyesini enflasyon oranında artırmaktır. Bunun için, öyle bir geçmiş tarih seçilmeli ki, bu tarih; TL’nin ne değerli ne de değersiz olduğu, tam değerinde olduğu bir tarih olmalı. " 

“Kurlar yükselmeye devam edecek mi?” sorusunu yönelten Verçin devam ediyor: 

"Hiç kimse bu sorunun cevabını tam olarak bilmiyor fakat alınacak veya alınmayacak bazı önlemlere göre kur, aşağı veya yukarı yönlü tepki verebilir. Mesela faizler 500 puan artırılırsa ve bazı ek makro ihtiyati tedbirler alınırsa, doların, 7,30’lara kadar düşebileceğini tahmin ediyorum. 

Cari açığın azaltılması sağlanamaz ve bazı ek yanlış kararlar alınırsa, kurların, nereye kadar yükselebileceğini tahmin bile edemiyorum. 

IMF ile kapsamlı bir anlaşma yapılırsa, kurların, yukarıda hesapladığım reel değerlere (yani, $6,16 ve €7,37) çok yakınsayacağını söyleyebilirim. 

İnsanın aklına hemen IMF’nin isteyeceği tedbirleri kendimiz alsak da IMF’ye hiç gitmesek olmaz mı sorusu geliyor. Belki olabilirdi ancak çok geç kaldığımız endişesi taşıyorum. 

Nereye evirileceği belli olmayan bir ekonomik sürüklenme içine düşülmeyebilir ve kurlarda bu köpükler oluşmayabilirdi; eğer, yönetim boşluğu veya yönetim açığı oluşmasaydı."

Etiketler :

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.