Fransa’dan Yeni Kaledonya'ya silahlı operasyon: 600 jandarma bölgeye gidecek

Fransa’dan Yeni Kaledonya'ya silahlı operasyon: 600 jandarma bölgeye gidecek

Fransız yetkililer, son günlerde sivil olayların arttığı binlerce kilometre uzaklıktaki kolonisi Yeni Kaledonya'ya 600 jandarmayla silahlı operasyon yapacaklarını duyurdu.

Fransa'nın Yeni Kaledonya'da başlattığı operasyona ilişkin açıklama yapan İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, "Cumhuriyet düzenini yeniden tesis etmeleri için" jandarmalara cesaret ve kararlılık dilediğini belirterek "Başkent Noumea ile havaalanı arasındaki 60 kilometrelik ana yolun kontrolünü yeniden ele geçirmek üzere Yeni Kaledonya'da, aralarında Ulusal Jandarma Müdahale Biriminden (GIGN) ortalama 100 kişinin de bulunduğu 600'den fazla jandarmanın katılmış olduğu büyük bir operasyon başlatılmıştır" diye kaydetti.

Yetkililer, operasyon kapsamında Noumea'dan yola çıkan ekiplerin yoldaki tüm engelleri jandarmaya ait zırhlı araçlar ve iş makineleriyle ortadan kaldırdığını bildirdi.

24 MAYIS’A KADAR HAYAT DURACAK

Öte yandan, Yeni Kaledonya hükümeti yaptığı açıklamada, şiddet olaylarının yaşandığı adadaki tüm ortaokul ve liselerin 24 Mayıs'a kadar kapalı kalacağını duyurdu. "Okullar, tüm güvenlik koşulları yerine getirilinceye kadar açılmayacaktır" ifadesine yer yerilen açıklamada, ilkokulların kapatılıp kapatılmayacağına ise bulundukları bölgedeki yerel yönetimin karar vereceği açıklandı.

Yeni Kaledonya Cumhuriyeti adıyla bilinen kolonideki Fransız Yüksek Komiseri Louis Le Franc, adadaki ayaklanmaların 6. gününde şiddet olaylarının başlangıcından bu yana toplamda 230 kişinin gözaltına alındığını aktardı. Demokratik haklarının gasp edilmiş olduğu gerekçesiyle Fransa'nın müdahalesine karşı ayaklanan yerel halka çağrıda bulunan Le Franc, silahları bırakmalarını istedi.

OHAL'E GİDEN SÜREÇ NASIL OLDU?

Yeni Kaledonya'da bağımsızlık yanlıları, Fransız hükümetinin anayasal reform adı altında yaptığı ama bağımsızlık yanlısı yerel halkın gücünü kırmaya neden olacak girişimlere karşı çıkıyor. Yeni Kaledonya'nın yerel halkı Kanaklar, 300 bin olan ada nüfusunun ortalama yüzde 40'ını oluşturuyor.

Fransız hükümeti anayasa değişikliği tasarısı ile adadaki 25 binden fazla Fransız'ın seçimlerde oy kullanmasının yolunu açmak istiyor. Adada 2018, 2020 ve 2021'de olmak üzere toplam 3 kez bağımsızlık için referandum yapılmış fakat bağımsızlık yanlıları yüzde 50'ye ulaşamamış ama bu eleştiri eşiğe yaklaşan oranlar yakalamıştı.

Son 6 gündür yaşanan şiddet vakalarında ortalama 200 iş yeri ve 50'den fazla araç ateşe verilmiş, 100'e yakın güvenlik görevlisi yaralanmıştı. Şiddet vakalarında 6 kişi yaşamını kaybetmişti. Yeni Kaledonya'da artan şiddet olaylarının peşinden olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmişti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.