Daha önce böylesi ne görüldü ne duyuldu! Artık kurbanlıkları da internetten alacaksınız: İşte dijital kurban pazarı

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala vatandaşlar kurbanlık arayışına başladı. Bu kapsamda Türkiye’de bir ilke imza atıldı ve dijital kurban pazarı kuruldu. Adeta internetten yemek siparişi verir gibi kurbanlık siparişi verebileceksiniz. İşte detaylar…
Sivas’ta bir işletme garip bir çalışmaya imza atarak dijital kurban pazarı kurdu ve web sitesi üstünden hisse satışı yapmaya başladı. Kurulan dijital kurban pazarının internetten kurbanlık satışı yapan diğer sitelerden farkı ise, küpe numaralarıyla sabit olan kurbanlıkların tahmini et-kemik miktarı gibi tüm bilgileri ve hayvana ait orijinal fotoğrafları siteye yer alıyor.
YEMEK SİPARİŞİ VERİR GİBİ KURBANLIK SİPARİŞİ
Her yıl Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık seçme ve alma telaşı yaşanıyor. Özellikle çalışan ve yoğun olan kişiler için zorlu bir süreç olurken bu mevzuda da teknolojinin gelişimine ayak uyduruldu. Öyle ki Sivas’ta yapılan bu dijital kurban pazarı yardımıyla yerinizden kıpırdamadan kurbanlık seçebileceksiniz. Vatandaşların kurban pazarlarına ve ahırlara gitmeden, web üstünden oturdukları yerde dijital kurban pazarında gezinmeleri ve beğendikleri kurbanlıkları satın almaları hedefleniyor. Kesimi yapılan kurbanlıkların ise bayramın ilk günü pay edilerek, etler parçalanıp hisse sahiplerinin evlerine teslim edilecek.
OTURDUĞUNUZ YERDEN KURBANLIK ALABİLİRSİNİZ
İşletme sahibi Kenan Hastaoğlu, vatandaşların daha rahat etmesi anlamında bu sistemi kurduklarını altını çizdi. Hastaoğlu, “Yılların verdiği bizlere tecrübeyle her yıl kendimizi yenileyerek de bugünlere geldik. Arkadan gelen girişimci arkadaşlarımız böyle bir fikir sundular, biz de olumlu gördük. Güzel bir çalışma çıkarttık. Türkiye’de ilklerden bir tane oldu. Kimse evinden çıkmadan çayını kahvesini yudumlarken veya ahıra girmek istemeyen insanlar, yurt haricinde yaşayanlar var? Vatandaş internetten giriyor sayfamıza belirlediği hayvanı sepete ekliyor, ondan sonra yalnız bizlere adresini veriyor. Başka bir hiçbir işlem yapmıyor. Biz kesiyoruz, parçalıyoruz evine kadar teslim ediyoruz. Bin 800 civarında hisse yapıyoruz. Bayramın birinci günü yapmak şartıyla teslim ediyoruz. Sivas’ımızın alışkanlığıdır, birinci günü bu işin bitmesi gerekiyor. İlk gün bu işler bitecek. Ondan sonra bayram moduna girecek. Bizim Sivas’ın özellikle alışkanlığı bu" dedi.
“BORSANIN UYGULADIĞI FİYATLARI UYGULUYORUZ”
Vatandaşların bu uygulamayı memnuniyetle karşıladığını söyleyen Hastaoğlu, “Müthiş tepkileri var. ’Niye öncesinden böyle bir şey yapmadınız’ diyenler var. Şu anda otobüs bileti alır gibi web ortamına girip çayını, kahvesini yudumlarken, ahıra girmeyeyim, üstüm kokmasın veya hayvandan çekiniyor veya zamanı yok, bunların hiçbirinden etkilenmeden masa başlangıcında çalışırken bile işini halledebiliyor. Vadettiğimiz kilogram, saat hepsi randevusunu aynen birebir uygulayabiliyoruz. Geçen yıl mesela 12 buçuğa kestiniz, bu yıl de 25 bin lira. Zaten bu fiyat belirlemesini biz yapmıyoruz. Ticaret Borsası’nın açıkladığı Türkiye genelinde yapılan bir fiyat uygulaması var. Bizim Sivas’ımızda da var. Borsanın uyguladığı tutarları uyguluyoruz. Kendimiz fiyat belirlemiyoruz" ifadelerini kullandı.
SANAL DEĞİL HER ŞEY GERÇEK
Dijital kurban pazarı sistemi üstünden her şeyin gerçek olduğunu ifade eden Hastaoğlu, “Bizim yaptığımız bu kurban işinde sanal hiçbir şey yok her şey gerçek. Hayvan gerçek, gelip yerinde görebiliyor kesim esnasında izleyebiliyor, parçalama esnasında başlangıcında bulunabiliyor. Her şeyine istediği zaman refakat edebiliyor. İnsanların içinde en ufak bir kuşku olmasın. Acaba benim hayvanım bu muydu? Çünkü resimde gördüğünün aynısını gelip kesim esnasında da görüyor. Parçalanmasına refakat ediyor. Satışta kapasitemizin 3’te 2’sini satmış durumdayız. Daha önümüzde ortalama 20 güne yakın zaman var. Bazı firmalarda şu kadar paraya şu kadar kurban eti veriyoruz. Vatandaşlarımız bu tarz şeyleri iyi araştırsınlar. Bu bir dini vecibe olduğu için dikkat edilmeli. Bizim verdiğimiz sözler şu şekilde, biz şu kiloda size hayvanı veriyoruz, tartıyoruz. Hayvandan ne çıkarsa o 7’ye bölünüyor. Yani şu kilogram net demiyoruz” diye konuştu.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.